2012-06-20 14:25:36• hírek • Szatmár.ro

Mire vigyázzunk a strandon?

Dr. Pallai Ildikónak, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársának jó tanácsai.

Mindenekelőtt engedjenek meg egy pontosítást: az erős ibolyántúli (ultraviola, UV) sugárzás és a hőség nem feltétlenül járnak együtt. Akár alacsonyabb hőmérséklet mellett is lehetséges rendkívül erős UV sugárzás (tudjuk, hogy a sízők télen is lebarnulnak). Az utóbbi évtizedekben a légkörön áthatoló UV sugárzás egyre intenzívebb, aminek az az egyik következménye, hogy aggasztóan megnőtt a bőrrákos esetek száma. Ha mégis szeretnének napozni, kérjük tartsák be a következőket:

- Próbáljanak fokozatosan barnulni - másként kellemetlen leégés lehet az eredmény (a legnagyobb veszélyben a fehér bőrű és a szeplős személyek vannak). A tengerpartra tervezett nyaralás előtt fel kell készíteni, többszöri napozással szoktatni kell a bőrt. 12 és 16 óra között ne tartózkodjanak a napon! Húzódjanak árnyékba, vagy, ha nem kerülhetik el a napot, viseljenek fehér kalapot (a napszúrás elkerülésére), és használjanak fényvédőszert - a megfelelő védelem 30-50-es UV faktort feltételez (a gyógyszertárakban árult termékek garantáltan akkora UV-ellenes védelmet nyújtanak, mint amit a csomagoláson feltüntettek).

- A túlzott napozás elnyűvi, öregíti a bőrt. Jó lenne, ha megelégednének enyhén barnás bőrszínnel. Akinek anyajegyei vannak, még óvatosabbnak kell lennie, hiszen ezek, ha túlzott napoztatásnak vannak kitéve (napon vagy szoláriumban), illetve, ha véletlenül megsértik, meghorzsolják őket, könnyen válhatnak melanóma (bőrrák) kiindulási pontjává.

- A közönséges napszemüvegek nem védenek az UV sugarak ellen. Keressenek olyan napszemüveget, ami ezt az igényt is kielégíti.

- Vigyázzanak, hogy ne aludjanak el a napon!

- A kisgyerekek számára a reggeli és a késő délutáni órák megfelelőek a szabad levegőn való tartózkodásra. Semmint erős napon, inkább félárnyékban legyenek. Sohase hagyják őket felügyelet nélkül!

- Ha füves helyen napoznak, igyekezzenek a takarót a bokroktól minél távolabb leteríteni. Használjanak világos színű takarót/lepedőt, hogy észrevegyék, ha esetleg rámászik vagyegy kullancs.

Mit együnk/igyunk a strandon?

- Egy strandolós napon, napozáshoz és fürdéshez, a könnyebb ételek találnak, sok zöldséggel-gyümölccsel. A gyors-ételek, lángos, miccs nehéz ételek, megterhelik a szervezetet. Kerüljék a könnyen romló élelmiszereket, illetve azokat, melyek ételmérgezést okozhatnak (pl. majonéz). Legjobb, ha hűtőtáskával indulnak a strandra.

- Fogyasszanak sok folyadékot (ásványvizet, teát)!

- Miután napoztak vagy fizikai tevékenységet végeztek, várjanak az árnyékban, hogy a test egy kicsit lehűljön, mielőtt hideg vizet, fagylaltot vagy sört fogyasztanának.

Íme néhány, fürdőzésre vonatkozó szabály:

- Sohase menjenek a vízbe felhevült testtel vagy ha alkoholt fogyasztottak (még ha „csak" sör is volt); evés után pedig várjanak 2 órát.

- Azt tanácsoljuk, hogy ne ugorjanak a vízbe, akkor se, ha elég mély. Megcsúszhatnak az utolsó pillanatban, vagy valaki véletlenül meglökheti önöket, és ha nem fejjel vagy lábbal, hanem hassal / mellkassal csapódnak a vízbe, szívmegállást kockáztatnak.

Jó tanácsok a strandolóknak

- Mielőtt a medencébe mennének, zuhanyozzanak, és ha van, lépjenek a fertőtlenítős árokba. Viseljenek strandpapucsot, ne lépjenek mezítláb a farácsokra, még a zuhany alatt sem. Ezáltal megelőzhetik a gombás fertőzéseket.

- A medencében való fürdőzés után fordul elő, hogy valaki kötőhártya-gyulladást kap. Legtöbbször nem fertőzésről van szó, hanem a fertőtlenítőszerek okozta irritációról.

- (Ha már a medencéről van szó, zárójelben, vesszük a bátorságot, hogy közöljük: a strandon létezik illemhely. Elnézést kérünk azoktól, akik eddig is tudták ezt.)

- Lehetőleg válasszák a fürdőmedencét, nem a természetes édesvizeket, mivel a folyókban-tavakban fürdés a leptospirózisos fertőzés veszélyét is magában hordozza. Ezenfelül felhívjuk a figyelmet, hogy a Szamos egyáltalán nem fürdőzésre alkalmas folyó! A medre nem egyenletes, és a mélyben keletkező örvények, melyek a felszínen gyakran nem is látszanak, beszívhatják a legjobb úszót is, szerencsétlenséget okozva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: